Velkommen til bloggen om bevidst privatøkonomi!

Selvom dette er det første indlæg på bloggen, så har den været lang tid undervejs. Dels fordi min egen personlige rejse inden for privatøkonomi begyndte for over 20 år siden, da en familieven på en sommerferie lagde en bog om privatøkonomi frem på mit natbord. Dels fordi jeg har brugt de sidste måneder på at forberede og opsætte denne blog, så du får den bedst mulige oplevelse og kan bruge bloggens indhold til at få lavet de forandringer i din privatøkonomi og dit liv, som du ønsker.

Få ro i hverdagen og råd til dine drømme ved at føre en bevidst privatøkonomi

Jeg kan tydeligt huske, hvordan jeg ikke kunne lægge bogen fra mig. Jeg var 19 år, gik i gymnasiet og havde et job ved siden af, så jeg nød, at jeg havde en indkomst og et økonomisk råderum. Jeg brugte alle mine penge stort set hver måned. Jeg kan tydeligt huske, hvordan den bog lærte mig, at det var muligt at få et liv, hvor man ejede aktiver – i bogen var særligt udlejningsboliger – som gjorde en i stand til løbende at blive mere uafhængig og i sidste ende fri fra sit job. Det gjaldt ikke om at leve ekstremt sparsommeligt, men blot om at informere sig selv om privatøkonomi og træffe en række gode beslutninger og sætte det i system. Så klarede tiden og renters rente egentlig resten.

Jeg var vokset op alene med min mor uden at vi havde super mange penge. Den ro, der faldt over mig, da jeg indså, at det egentlig bare krævede gode beslutninger at få et liv, hvor økonomi aldrig stod i vejen, men tværtimod gav mere og mere frihed efterhånden som tiden gik, var enorm. Jeg behøvede ikke få et direktørjob eller tage patent på århundredets ide for at blive rig; nej, et almindeligt job og fornuftig disponering var nok, hvis bare jeg havde lidt tålmodighed.

Efter sommerferien begyndte jeg at implementere de tiltag, der nu gav mening i min simpel økonomi som studerende og jeg begyndte at tilpasse ideerne til min hverdag og mine omstændigheder. Små 20 år senere har jeg en familie og bor i hus og vi er fortsat på rette vej. Og ikke nok med det, så har de valg jeg træf dengang haft stor betydning for, hvad vi har kunnet gøre nu.

Jo, jeg har også været heldig undervejs. Men som så ofte i livet, så er resultater en blanding af held, bevidste valg og hårdt arbejde og ofte alle dele over længere tid. Og sjovt nok, så kan man også hjælpe ens held på vejen ved at stille sig selv i en situation, hvor man kan agere, når omstændighederne er gunstige. For eksempel havde jeg under studiet og de første to år af min karriere sparet nogle hundrede tusinde op, som gjorde, at da boligmarkedet crashede i 2008-9, så havde jeg mulighed for at købe en lejlighed. Så kan man altid diskutere om det er heldigt eller ej, at den efterfølgende er steget i værdi, men faktum er, at jeg bevidst havde truffet nogle valg, så jeg stod i en position, hvor jeg kunne drage nytte af boligkrisen.

Min mening med denne blog er at dele ud af de erfaringer jeg har gjort mig og den viden jeg har opbygget igennem de seneste 20 år og give jer læsere mulighed for selv at gøre jeres privatøkonomi til noget positivt som gradvist skaber mere frihed. Jeg vil vise jer hvordan I med simple tricks, værktøjer og ændringer af vaner, kan få jeres privatøkonomi til at støtte op om det liv I gerne vil leve i stedet for at skabe begrænsninger.

For at give jer en fornemmelse for potentialet i at strukturere jeres privatøkonomi, så deler jeg lidt om den færd jeg er på. Med den nuværende plan, så ser det ud til, at jeg om cirka 20 år – og altså 10-15 år inden de fleste går på pension – vil have nået følgende økonomisk:

  • Eje en udlejningslejlighed, der…
  • Betaler for de faste udgifter i vores hus som er gældfrit og…
  • Have en opsparing i pension og frie midler, som dækker et lavt basisforbrug

Planen er så ikke, at jeg vil stoppe helt med at arbejde og det vil der givetvis heller ikke være penge til endnu, men det er slet ikke målet. Men jeg glæder mig til den øgede frihed som det giver, når jeg frit kan vælge arbejde udelukkende ud fra, hvad jeg synes der er sjovt, og hvilke mennesker jeg vil arbejde sammen med.

At leve økonomisk bevidst kræver ikke, at du lever minimalistisk eller uden sjov

Men er det så ikke helt vildt hårdt konstant at have fokus på ens privatøkonomi? Og er livet ikke meget andet end penge og budgetter? Selvfølgelig kræver det fokus og en indsats at ændre ens vaner, men når først den forandring er foretaget og de understøttende processer er automatiseret for eksempel i din netbank, så forsvinder den ene økonomiske bekymring efter den anden fordi du ved, at du er på rette vej. Du ved at du har penge til regningerne og sikkerhed mod uventede udgifter samtidigt med, at du har en plan for, hvad der sker med din bolig og din pension. Det hele er sat på automatpilot og du kigger kun på det en gang i mellem – for eksempel, når du skifter job eller omlægger dine lån.

Men kræver det så ikke, at man lever helt minimalistisk? Nej, det vil jeg egentlig heller ikke mene. Uden at kende den præcise definition af minimalisme, så drejer bevidst privatøkonomi sig ikke om at leve for så lidt som muligt. Selvfølgelig skal du bruge færre penge end du tjener, ellers kan du ikke spare op og gradvist få mere frihed. Så du lever bevidst og nøjsomt, men ikke uden sjov, ferier og spontanitet. Alt i alt tør jeg godt love, at den vej bloggen viser giver dig en bedre økonomisk situation og gør at din økonomi kommer til at fylde mindre mentalt, især fordi en af de første aspekter vi arbejder med er at automatisere det hele.

Du har råd til hvad som helst – bare ikke alting

Du kommer ikke til at skulle leve på minimum. Tværtimod kommer du løbende til med god samvittighed at kunne prioritere de ting og oplevelser i dit liv, som er vigtige for dig. Du kommer til at kunne gøre stort set hvad som helst, men ikke alting på en gang. For mig personligt har rejser været vigtige og over de seneste 20 år har jeg været 10 gange af en måned eller mere i USA eller Sydamerika samt en række almindelige ferier. Senere har jeg valgt at købe mig en sportsvogn, som både er vores anden bil og giver os fleksibilitet i hverdagen og som – og det er den egentlige grund – jeg elsker at køre søndagsture i med taget nede.

Det har været stedet, hvor jeg får stor glæde af at bruge mine penge og selvom det selvfølgelig gør min opsparing langsommere, så vil jeg gerne leve et berigende liv undervejs også. Jeg kommer også til at vise, hvordan du med god samvittighed kan bruge penge på de to-tre områder, der også giver dig glæde samtidigt med, at du sparer op og øger din økonomiske frihed gradvist.

Hvis det både er godt og let, hvorfor gør alle det så ikke?

Det lyder jo næsten for godt til at være sandt – hvorfor gør alle det så ikke? Desværre er privatøkonomi og finansiering ikke rigtigt noget vi bliver undervist i i skolen eller andre steder, og mange føler endda et tabu omkring at tale om privatøkonomi selv inden for hjemmets fire vægge. Derudover så kræver det selvfølgelig nogle valg, hvor man hver måned lægger penge til side i stedet for at gå i byen, købe den nyeste telefon eller lease en ny bil. Men gør det merforbrug virkelig en så meget gladere (og hvordan belaster det egentlig vores samfund og klima?), at man gerne vil bytte ens langsigtede frihed for det? Det tror jeg, at de færreste mener, men samtidigt er de fleste menneskers psykologi sådan, at vi desværre ikke særligt gode til at vælge det langsigtede frem for det kortsigtede. Det er netop derfor, at det skal automatiseres, så du slet ikke skal træffe det valg hele tiden i hverdagen.

Det kan være hårdt en kold vintereftermiddag at vælge mellem sofaen eller løbeturen. Ved at automatisere din økonomi, så sørger vi for, at du hver morgen, når du vågner har fået løbet en tur. Sagt på en anden måde, så hjælper bloggens indhold dig til at træffe nogle langsigtede valg, som gør, at din privatøkonomi kommer på rette vej uden, at du skal gøre noget i dagligdagen. Læs med her og lær både om de tallene i og psykologien bag privatøkonomi og få inspiration til, hvilke ændringer du kan lave i din hverdag for at komme tættere på dine drømme og langsigtet frihed.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.